КАКВО Е ДОМЕЙН И КАК РАБОТИ?

Изборът на домейн име е един от основополагащите елементи за успешен уебсайт. Ако направите неподходящ избор, е напълно възможно да се окаже, че уебсайтът Ви има или трудно за запомняне име. Възможно е също да се окаже, че имате объркващо потребителите име, което със сигурност ще попречи да получавате достатъчно на брой директни посетители. Ето защо е необходимо да знаете какво е домейн името и как работят домейните. Ако разполагате с точната информация, ще имате необходимите знания да изберете домейн име, което привлича повече посетители и подсилва идентичността на уебсайта Ви. В тази статия ще разгледаме всички основни неща, свързани с домейн имената. Освен това ще Ви разкажем какво да направите, за да изберете успешно име. Започваме.

What is domain name?

Какво означава домейн и как работи? Въведение в домейн имената

Два от често срещаните въпроси за начинаещите в създаването на уебсайтове са: „Какво е домейн име?“ и „Какви са различните видове домейн имена?“ Дори и да не се е случвало да се сблъскате с темата „домейн имена“, е твърде вероятно да сте чували тези въпроси или да сте виждали публикациите, свързани с отговорите им.

Защо? Това е така, защото домейн името е основният уеб адрес (на английски език Uniform Resource Locator, или съкратено URL) на сайта ви. Той е първото нещо, с което хората свързват даден уебсайт. Домейн името е това, което изписваме в адресната лента на програмата за сърфиране в интернет (Web browser), за да отидем на определена уеб страница.

Домейните се класифицират на различни части и типове. Домейни от първо ниво с национален код (ccTLD). Това добавя специфично за дадена държава или регион разширение към URL адреса, като .bg за България например, .gr за Гърция, .it за Италия, .de за Германия и т.н.

Важно, но не задължително е да знаете, че в уеб адрес като www.rax.bg .rax е домейн от второ ниво (на английски език sponsored top-level domain, или съкратено SLD), а .bg е домейн от първо ниво (на английски език top-level domain, или съкратено TLD).

Домейн от първо ниво (top-level domain – TLD): Това е уеб адрресът, комбинация от символи, който стои в края на всеки URL адрес, например .com, .org, .net и т.н. Домейните от първо ниво се наричат още „разширения“. За тях има много различни опции.

Домейн от второ ниво (seceond-level domain – SLD): Това е този основен елемент на URL адреса, който интересува пряко собствениците на уебсайтове, защото е свързан пряко с името на сайта. Той стои преди разширението, например като .rax в rax.bg, google. в google.com и т.н. Домейнът от второ ниво е най-важната част от идентичността и марката на вашия уебсайт.

Домейни от първо ниво с национален код (ccTLD): Това са домейни, създадени специфично, за да обозначат връзка с даденa национална държава или регион, с който е свързан URL адресът, например .bg за България или .eu за Европейския съюз.

Как всъщност работят домейн имената?

Можем да оприличим домейна на адрес в интернет, на който живее уебсайтът Ви. Поради тази причина всички домейни принадлежат и към нещо, наречено Система за имена на домейни (на английски език Domain Name System, или съкратено DNS). Това е обширна мрежа, администрирана от неправителствената организация „Интернет корпорация за имена и номера“ (на английски език The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, или съкратено ICANN).

Казано възможно най-просто, DNS е мрежа от сървъри, разположени по целия свят, която функционира като огромна адресна книга. Без DNS и съответно без домейн имената ще трябва да запомним интернет протокол адресите (на английски език Internet Protocol, или съкратено IP) на всеки един уебсайт. В най-разпространената си версия IPv4 те са комбинация от цифри, разделени с точки помежду им.

Ако например нямаше домейн Facebook.com разширение, но имаше Facebook като мрежа, трябваше да стигнем до нея, като пишем в програмата за сърфиране в интернет комбинация от цифри от рода на 69.63.191.255 вместо facebook.com. Очевидно е, че използването на дума или фраза за уеб адрес е много по-лесно, отколкото запомнянето на комбинация от числа. Поне за повечето хора е така.

Как Системата за имена на домейни (DNS) превръща дадена комбинация от числа в лесно за запомняне домейн име? Когато въвеждаме домейн името в адрес бара на програмата за сърфиране в интернет, всъщност набираме IP адреса на сървъра, на който се намира уебсайтът, използващ въпросния домейн. Например, ако напишем rax.bg, извикваме IP адрес 185.31.121.88. Това е IP адресът на сървъра, където се съхранява уебсайтът на RAX. За домейна rax.bg са регистрирани „Имена на сървъри“ (Name Servers) ns3.raxhosting.com и ns4.raxhosting.com. Системата за имена на домейни използва „Имена на сървъри“ и IP адресите, за да разчете и намери уебсайта, който потребителят иска да зареди в програмата за сърфиране в интернет. Тя ги превежда във формат, който е удобен за потребителите, за да могат лесно да се запомнят и да се използват, тоест домейн имена.

Разликата между домейн и уеб хостинг

Ако сте търсили информация в интернет с цел да създадете уебсайт, вероятно сте открили, че има две ключови неща, от които ще се нуждаете - домейн име и хостинг.

Уебсайтовете се състоят от много страници, в които има съдържание. Дори и най-малкият уебсайт съдържа много данни – текст, снимки, картинки, аудио, видео или друг вид файлове. Цялата тази информация се нуждае от физическо място за съхранение. Това е ролята на хостинг доставчиците като Rax.bg – да съхраняват уебсайтове и данни.

Доставчиците на уеб хостинг услуги съхраняват уеб страниците и данните на уебсайтовете на специализирани компютри, наречени сървъри. Това дава възможност на интернет потребителите да достъпват съдържанието, което собствениците на уебсайтовете създават и публикуват. Уеб хостинг е услугата, свързана с наличието на сървър, който съхранява даден уебсайт и указва начина, по който той може да бъде достъпен от потребителите. Домейн името е адресът на уебсайта в интернет. Написването на домейна от потребителя в дадена програма за сърфиране в интернет го изпраща на уебсайта. Тоест домейнът е еквивалент на адреса във физическия свят, а уеб хостинг услугата е еквивалент на сградата или част от нея.

Както изборът на домейн, така и изборът на уеб хостинг имат значение за това как се развива уебсайтът Ви от гледна точка на популярност и аудитория. Добрият доставчик на хостинг услуги гарантира, че уебсайтът и приложенията Ви са налични и работят добре, поне що се отнася до инфраструктурната среда. Можете да поискате от уеб хостинг доставчика си не само да съхранява уебсайта и приложенията ви, а да ви осигури техническа и системна администрация, сигурност. Повече за хостинг услугите, можете да прочетете в публикацията Какво е уеб хостинг?

Как да изберете и да закупите домейн име?

Първата стъпка е да прецените какво искате да символизира домейнът Ви. Едният вариант е чрез него да наложите марка, която с времето да се утвърди и да бъде запомнена. Другият вариант е да регистрирате домейн, който съдържа важни за бизнеса Ви ключови думи и фрази. Ако произвеждате врати например, домейнът може да бъде свързан с името на фирмата Ви. Може също така да съдържа думата doors или vrati, тоест да изпишете българската дума на латиница.

След като вземете това решение, важно е да изберете домейн регистратор. Компании като Rax.bg могат да регистрират домейн за Вас и да го поставят в профила с услугите и дигиталните Ви продукти. Другият вариант е да изберете сами домейн регистратор, където да си създадете профил и след това да регистрирате домейн. Хостинг доставчикът ще ви предостави „Имена на сървъри“ (Name Servers), към които да насочите домейна си.

Препоръчваме Ви да регистрирате домейн, който е свързан с пазара, на който ще работите, ако избраният от Вас домейн от второ ниво е зает в .com, net или .org разширенията. Ако работите на българския пазар, е добра идея да регистрирате домейн с .bg разширение. Ако работите на европейския пазар – .eu разширението е много добър вариант. Ако имате електронен магазин, можете да използвате .shop, и т.н.

Можете да отидете на уеб адрес – https://www.rax.bg/accounts/ – и да проверите дали избраните от вас домейни са свободни. Може също да използвате определен вид инструменти за планиране на ключови думи като Google Keyword Planner, или keywordtool.io, ако възнамерявате да използвате ключови фрази или думи за домейна си.

Уеб хостинг услуга за домейн името Ви

При избора на уеб хостинг услуга е важно да имате предвид няколко неща. Първото е винаги да избирате фиксирани ресурси и да не се подлъгвате по оферти, в които има „неограничено“ дисково продстранство или трансфер на данни. Те са направени с цел съответната фирма да Ви привлече като клиент. След това, разбира се, започват ограниченията, защото нищо не неограничено.

За съвременния уебсайт е важно: да използва SSD място за съхрание на данни; да работи по HTTPS, тоест да използва SSL сертификат; в хостинг профила да има софтуерна библиотека, от която да инсталирате бързо и лесно всякакви софтуерни приложения; да има някаква форма на отказоустойчвост и/или защита на данните от загуба и срив; да има резервно копие на данните Ви.

Най-важната услуга, поне според нас в RAX, е свързана с техническата и системната администрация, която можете да получите на уеб страницата "Поддръжка на уебсайт" (Managed services). Това означава, че срещу приемлива месечна цена ще има кой да се грижи за администрацията на хостниг пхрофила и уебсайта Ви. За добро или лошо времената, когато „има едно момче, което се грижи за уеб сайта ни“, отминаха. Успехът на даден бизнес в дигиталната икономика изисква разбирането, че уебсайтът е основно средство за бизнес комуникация, дори да не е електронен магазин. Разбира се, такива са и мобилните приложения. Тe обаче са доста по-скъпи и имат доста по-ограничени функции.

Ако решите да използвате хостинг услуги от Rax.bg, обадете ни се да се консултирате какъв домейн да използвате. Ще Ви помогнем с консултация, а ако имаме налични промоционални кампании, ще Ви предоставим и някаква отстъпка за първата година на абонамента Ви за домейн и хостинг.

Ще се радваме да получим въпросите Ви свързани с Office Cloud и да им отговорим.

КАКВО ГАРАНТИРА RAX.BG В УЕБ ХОСТИНГ И ОБЛАЧНИТЕ УСЛУГИ

ДАННИ ЗАЩИТЕНИ ОТ СРИВ И ЗАГУБИ

Данните Ви стоят в Мрежа за съхранение на данни, която има вградена защита и предпазва информацията Ви срещу загуби при всякакви обстоятелства.

ВИСОКА НАЛИЧНОСТ НА ОБЛАЧНИТЕ УСЛУГИ

Високата Наличност (High Availability) не е стандартна услуга и няма да я намерите при повечето други хостинг доставчици. Тя предпазва уеб сайтовете и технологичните Ви услуги от продължително прекъсване.

НЕПРЕКЪСВАЕМОСТ И 100% НАЛИЧНОСТ

Възползвайте се от Облачните ни услуги със непрекъсваемост и 100% наличност. Предлагаме защита срещу срив не само на данните, но и на изчислителните операции. Искате ли сървърите Ви да не спират?

ИНФРАСТРУКТУРА КЪДЕТО Е НЕОБХОДИМА

RAX доставя Уеб Хостинг услуги, физически Наети сървъри, Виртуални сървъри и Облачни услуги от различни точки на Европа и света - от там, откъдето Ви е необходимо.