КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ОПИТИ ЗА ИЗМАМА ЧРЕЗ E-MAIL?

Eлектронните пощенски съобщения, изпращани с цел измама (т. нар. фишинг, или на английски език Phishing Emails) стават всекидневие в интернет. Причината за това е проста – вървим все повече към дигитална икономика.

Защита срещу Phishing Emails

Как да се предпазим от т. нар. фишинг и опити за измамнически email съобщения?

Напълно възможно е да получите email, който имитира съобщение от банката, която използвате, да натиснете на някаква хипервръзка, която той предоставя, и да решите да въведете някакви данни. В такъв случай банката Ви не само няма да поеме отговорност за измамническите съобщения, но може и да откаже да възстанови средства, източени през кредитната Ви карта или банковата Ви сметка.

Няма да коментираме това, че редица банки, финансови и всякакви други институции не защитават достатъчно добре клиентите си. Ние от RAX ще ви помогнем с няколко прости и ефективни съвета как да се предпазите от измами чрез електронната поща.

Фишинг съобщенията може да изглеждат като изпратени от организация, с която имате нещо общо, която познавате и на която имате доверие. Те могат да изглеждат като от банка, като от компания – издател на кредитната Ви карта, като идващи от социални мрежи или от даден уебсайт или дигитална платформа, от която използвате услуги.

Фишинг съобщенията обикновено Ви казват, че нещо се е случило и трябва да реагирате. Те обикновено приканват да натиснете с мишката върху дадена хипервръзка или да отворите прикачен файл. Те най-често Ви казват, че:

  • дадена система или уебсайт, който използвате, е забелязал някаква подозрителна дейност или опити за влизане от профила Ви;
  • има проблем с вашия акаунт или данните Ви за плащане;
  • трябва да потвърдите някаква лична информация;
  • има фактура, която трябва да отворите или да платите;
  • е важно да натиснете с мишката върху връзка, за да извършите плащане;
  • имате право да се регистрирате за възстановяване на дадени средства;
  • можете да спечелите отстъпки, да активирате купон или дори да получите нещо безплатно.

Какво да направите, като видите подобно съобщение в пощенската си кутия?

Първо, не реагирайте на email съобщения, които Ви приканват спешно да направите нещо. Ако някой твърди, че сте спечелили нещо, или пък е успял да придобие Ваша парола, това със сигурност е опит за измама. Изобщо каквото и да пише, че е „спешно“ или „важно“ в дадено съобщение, което сте получили, то най-вероятно е опит за заблуда и измама.

Нищо не е спешно освен желанието на измамниците да успеят в опита си да Ви заблудят. Ако потребителско име или парола за даден Ваш профил не работят, не отреагирайте на никакви съобщения в пощенската си кутия, освен ако Вие самите не сте поискали смяна или възстановяване на паролата или потребителското си име. Ако имате и най-малки съмнения, просто се обадете на институцията или организацията, в чиято система за обслужване искате да влезете.

Второ, никога не реагирайте на email съобщение, в което някой, който и да е той, иска от Вас да предоставите лични данни. Ако в електронно пощенско съобщение банката Ви или друга институция Ви казва „натиснете тук“ и иска да предоставите дадена информация, вероятността това да е опит за измама е много голям. Сериозните доставчици на услуги, финансови и други институции никога няма да поискат лични данни чрез email.

Трето, разберете как можете да видите т. нар. raw source (първоизточника) на email съобщението. Повечето програми за изпращане и получаване на електронна поща имат такава възможност. В Microsoft Outlook 2019 и във версия 2016 например това е опцията Full message headers. Важно е да проверите т. нар. Internet headers. Ако например в пощенското съобщение, което сте получили, пише, че то идва от електронна поща от вида ...@rax.bg, в Internet headers трябва да се изписва адресът на пощенския сървър на rax.bg. Ако се изписва някакъв друг уеб адрес, много е вероятно – често 100% – този email да е опит за измама. В такъв случай трябва да го игнорирате или да се обадите на доставчика или институцията, която някой се е опитал да имитира, за да ги уведомите за това.

Ако използвате Microsoft Outlook 2019 или версия 2016, натиснете два пъти с компютърната мишка върху email съобщението, което трябва да проверите. После от хоризонталното меню, което се вижда над екрана, в който се намира основният текст на email съобщението, изберете опцията Tags. Натиснете бутончето в края на Tags секцията. Отваря се прозорец и в най-долната му част има секция Internet headers. Вижте в нея дали изпращачът на съобщението е същият, за когото претендира. Ако неговият домейн, тоест уеб адресът е различен от оригиналния домейн на организацията, за която се твърди, че изпраща съобщението, то е измамническо. Изтрийте го!

Ако използвате Mail програмата на Mac OS, тоест, ако сте с Apple компютър, маркирайте email съобщението, за което има съмнения за достоверност. После изберете опцията View от най-горното меню на email програмата. Ще се отвори падащо меню. От него изберете опцията Message и след това Raw Source. Така ще видите какъв е реалният email адрес, от който е изпратено съобщението.

Трето, измамническите съобщения, изпратени по електронната поща, обикновено не Ви адресират по име. Ако пък случайно са улучили името или фамилията Ви, това е резултат от факта, че може да присъстват в email адреса Ви. Дори в дадено съмнително съобщение да Ви адресират с името или фамилията Ви, игнорирайте го и не предприемайте никакви действия, преди да се обадите по телефона на заявения изпращач и да потвърдите автентичността на съобщението.

Четвърто, създайте си „Списък с безопасни податели“ (на английски език – Safe Senders List). Електронните пощенски адреси и имената на домейни в списъка на безопасни податели няма да бъдат третирани от програмата за изпращане и получаване на email като нежелана поща независимо от съдържанието на съобщението. Можете да добавите най-често използваните електронни пощи, с които водите кореспонденция, към списъка на безопасни податели, за да потвърдите, че винаги ще получавате техните съобщения във входящата си поща.

Ако имате нужда от безопасни, бизнес клас email услуги, разгледайте хостинг услугите. Пишете ни и екипът на RAX ще намери най-добрият и изгоден за фирмата Ви вариант на email услуга.

КАКВО ГАРАНТИРА RAX.BG В УЕБ ХОСТИНГ И ОБЛАЧНИТЕ УСЛУГИ

ДАННИ ЗАЩИТЕНИ ОТ СРИВ И ЗАГУБИ

Данните Ви стоят в Мрежа за съхранение на данни, която има вградена защита и предпазва информацията Ви срещу загуби при всякакви обстоятелства.

ВИСОКА НАЛИЧНОСТ НА ОБЛАЧНИТЕ УСЛУГИ

Високата Наличност (High Availability) не е стандартна услуга и няма да я намерите при повечето други хостинг доставчици. Тя предпазва уеб сайтовете и технологичните Ви услуги от продължително прекъсване.

НЕПРЕКЪСВАЕМОСТ И 100% НАЛИЧНОСТ

Възползвайте се от Облачните ни услуги със непрекъсваемост и 100% наличност. Предлагаме защита срещу срив не само на данните, но и на изчислителните операции. Искате ли сървърите Ви да не спират?

ИНФРАСТРУКТУРА КЪДЕТО Е НЕОБХОДИМА

RAX доставя Уеб Хостинг услуги, физически Наети сървъри, Виртуални сървъри и Облачни услуги от различни точки на Европа и света - от там, откъдето Ви е необходимо.